Léleksimogató Sütőtökrémleves
A fűszeres sütőtökkrémleves remek vacsoraötlet a hűvös, esős őszi napokra. A narancssárga színe megmosolyogtat, gazdag íze pedig elvarázsolja az egész családot. Különböző típusú sajtokkal, gyógynövényekkel és fűszerekkel kombinálhatod. Friss zsályával, szárított kakukkfűvel és pirított tökmaggal egyszerűen tökéletes.
Hozzávalók
Az ételhez
- 1 tök kb 1 kg, meghámozva és kimagozva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 hagyma, felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 2 enyhe vörös chili, kimagozva és apróra vágva
- 850 ml forró zöldségalaplé
- 4 evőkanál tejszín vagy créme fraiche vagy mascarpone plusz még egy a tálaláshoz.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200C/180C ventilátor/gáz 6.
Vágja a tököt nagy, körülbelül 4 cm átmérőjű kockákra, majd dobja egy nagy sütőformába 1 evőkanál olívaolajjal.
30 percig sütjük, sütés közben egyszer megforgatva, amíg aranybarna és puha nem lesz.Amíg a vaj tök sül, olvasszuk fel a vajat a maradék 1 evőkanál olívaolajjal egy nagy serpenyőben , majd adjuk hozzá a hagymát, a gerezd fokhagymát és a chili háromnegyedével.
Lefedve, nagyon alacsony lángon 15-20 percig főzzük, amíg a hagyma teljesen megpuhul.
A serpenyőbe öntjük a tököt, hozzáadjuk az alaplevet és a crème fraîche-t, vagy tejszínt majd botmixerrel simára keverjük.
Visszatesszük a serpenyőbe, óvatosan felmelegítjük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Tálaljuk a levest tálakban, crème fraîche-vel és a maradék apróra vágott chilivel.
4 adag / 1 adag
254 kcal / 15 g zsír/28 g ch/5 g fehérje/ 6 g rost