Léleksimogató Sütőtökrémleves

2024.04.06

A fűszeres sütőtökkrémleves remek vacsoraötlet a hűvös, esős őszi napokra. A narancssárga színe megmosolyogtat, gazdag íze pedig elvarázsolja az egész családot. Különböző típusú sajtokkal, gyógynövényekkel és fűszerekkel kombinálhatod. Friss zsályával, szárított kakukkfűvel és pirított tökmaggal egyszerűen tökéletes.

Hozzávalók

Az ételhez

  • 1 tök kb 1 kg, meghámozva és kimagozva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 hagyma, felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 enyhe vörös chili, kimagozva és apróra vágva
  • 850 ml forró zöldségalaplé
  • 4 evőkanál tejszín vagy créme fraiche  vagy mascarpone plusz még egy a tálaláshoz.

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 200C/180C ventilátor/gáz 6.

  • Vágja a tököt nagy, körülbelül 4 cm átmérőjű kockákra, majd dobja egy nagy sütőformába 1 evőkanál olívaolajjal.

  • 30 percig sütjük, sütés közben egyszer megforgatva, amíg aranybarna és puha nem lesz.Amíg a vaj tök sül, olvasszuk fel a vajat a maradék 1 evőkanál olívaolajjal egy nagy serpenyőben , majd adjuk hozzá a hagymát, a gerezd fokhagymát és a chili háromnegyedével.

  • Lefedve, nagyon alacsony lángon 15-20 percig főzzük, amíg a hagyma teljesen megpuhul.

  • A serpenyőbe öntjük a tököt, hozzáadjuk az alaplevet és a crème fraîche-t, vagy tejszínt majd botmixerrel simára keverjük. 

  • Visszatesszük a serpenyőbe, óvatosan felmelegítjük, majd ízlés szerint fűszerezzük. Tálaljuk a levest tálakban, crème fraîche-vel és a maradék apróra vágott chilivel.

4 adag / 1 adag

254 kcal / 15 g zsír/28 g ch/5 g fehérje/ 6 g rost