Palacsinta juharsziruppal

2024.04.14

Az édes palacsinta az egész család kedvence. Nélküle elképzelhetetlenek a hétvégi reggelek. Lehet normál fehérlisztes verzió, vagy gluténmentes verzió, zabpehelylisztes, tekert palacsinta, vagy vastag. Kicsi, nagy esetleg mini. Én nem tudok vele betelni, így van, hogy hetente több verziót is elkészítek. Nézzünk most párat belőle:

Amerikai vastag palacsinta

A tésztához

  • 50g fehér liszt vagy tönköly liszt
  • 50g teljes kiőrlésű vagy teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk négyszeres édesítő vagy folyékony édesítő ízlés szerint
  • Késhegynyi sütőpor
  • Csipet só
  • 2 kis tojás, szétválasztva
  • 150 ml tej/növényi tej

Elkészítés

  • 1. LÉPÉS

    Szitáljuk a liszteket egy tálba és a szitán lévő darabokat öntsük vissza a tálba. Adjuk hozzá a tojássárgáját és egy csepp tejet, majd keverjük sűrű masszává. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, hogy ne legyen csomós a tészta.

  • 2. LÉPÉS

    A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk – ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze a habot.

  • 3. LÉPÉS

    Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon,enyhén vajazzunk/olajozzuk ki és öntsünk bele annyi tésztát, hogy körülbelül 10 cm átmérőjű palacsintát kapjunk. Kevesebb mint egy percig sütjük, amíg buborékok nem kezdenek kipattanni a felületen, és a szélei kissé kiszáradnak. Óvatosan fordítsuk meg a palacsintát. Ha kicsit nedves a teteje, akkor egy kis tésztát spriccelhet ki belőle. Ebben az esetben hagyja még egy kicsit a másik oldalon. Tartsuk melegen, amíg az összes palacsinta el nem készül.

    Tálaljuk bogyós gyümölcsökkel, fügével vagy juharsziruppal!

Ééééés még egy ráadás:

Ez a pár összetevős palacsinta, tökéletes akár babák számára is a kezdeti hozzátáplálási időszakban, hiszen csupa egyszerű és könnyed hozzávalót tartalmaz.

Csak négy hozzávalóból


  • 1 közepes érett banán (a legjobb barna foltokkal)
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kókuszliszt*
  • 1 evőkanál tetszőleges tej (mi tejmentes tejet használunk)

Hogyan készítsünk bababarát palacsintát

  1. Törd össze a banánodat. Ügyelj arra, hogy olyan banánt használj, amely szép és érett, sok barna folttal a héján. Egy közepes tálban pépesítjük.
  2. Add hozzá a tojásokat. Törjünk fel két tojást a tálba a pépesített banánnal, és egy villával verjük jól össze. Nem baj, ha van néhány banándarab.
  3. Adjunk hozzá lisztet és tejet. Ezután adjuk hozzá a kókuszlisztet és a tejet, és keverjük össze. A tésztának hasonlónak kell lennie a hagyományos palacsintatésztához; ha túl sűrű, akkor több tejet kell hozzá adni, de fontos, hogy egyszerre csak egy teáskanállal kezd.
  4. Süssd meg a palacsintát. Enyhén vonj be egy tapadásmentes serpenyőt vajjal, kókuszolajjal, vagy olívaolajjal, és helyezd közepes lángra. Ha a serpenyő felforrósodott, minden palacsintához tegyünk 1 púpozott evőkanál tésztát, és süssük 2-3 percig, amíg a palacsinta kissé felpuffad, és néhány buborékot nem látsz a szélein.
  5. Fordítsd meg és tálalja. Fordítsuk meg a süteményeket, és süssük aranybarnára az alsó oldalukat. Ha úgy találod, hogy a palacsinta túl gyorsan pirul, csökkentsd a hőt. Általában magasabb lángon kezdem, majd később közepesre csökkentem, hogy ne égjen meg a palacsintám. Nyugodtan tálalhatod, vagy kend meg vékony réteg dióvajjal vagy joghurttal!

Egészséges banán palacsinta minden korosztály számára

Jó hír: ez a banántojás palacsinta nem csak csecsemőknek és gyerekeknek való! Valójában ízletes és tápláló reggelit készítenek minden korosztályú gyerekek és felnőttek számára. Ha a gyereked egy kicsit idősebb lesz, ez a recept nagyszerű tevékenység, amelyet együtt készíthetsz el! Nyugodtan adjon hozzá néhány mini csokoládészeletet egy szórakoztató reggelihez.

Fagyasztóbarát babapalacsinta

Ezeket a baba- és kisgyermekbarát banánpalacsintákat későbbi használatra is könnyű lefagyasztani, így tökéletes reggeli a babák és mamák számára.

Adag: 9 mini palacsinta (teljes recept)

Kalória: 287 cal

Szénhidrát: 37,1 g

Fehérje: 15,3 g

Zsír: 10,1 g

Telített zsír: 2,2 g

Rost: 9,1 g

Cukor: 14,5 g

* használj más lisztet, ha nem szeretnél kókuszlisztet használni. Arra figyelj, hogy a hozzáadott folyadék mennyisége változhat, ha lecseréled a lisztet.