Spárgaleves

2024.04.12

Ez a finom krémes leves tökéletes tavaszi és nyári vacsorákra, és nagyon könnyen elkészíthető. Csak néhány alapvető összetevőre van szükséged és friss spárgára. Vásárolj helyi termelőktől, ezzel is támogatva a helyi gazdákat. A levest pirított zsemlekockákkal, friss fűszernövényekkel, vagy tejszínnel is díszítheted.

Hozzávalók

A leveshez

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj 
  • 3 mogyoróhagyma , apróra vágva
  • 2 kis burgonya kockára vágva
  • 3 gerezd fokhagyma , felaprítva
  • ½ teáskanál tengeri só , ízlés szerint több
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 3 csésze víz
  • 2 csésze apróra vágott spárga
  • 1 csésze fagyasztott borsó
  • 1 púpozott teáskanál dijoni mustár*
  • 3 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál citromhéj
  • 1 friss marék bazsalikom

Díszités (opcionális): fenyőmag, pár csepp olívaolaj, friss menta

Elkészítés

  • Melegítsük fel az olajat egy közepes lábosban közepes lángon. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát, és főzzük 1-2 percig, vagy amíg megpuhul. Adjuk hozzá a burgonyát, a fokhagymát, a sót, a borsot és a vizet, és pároljuk 12 percig, vagy amíg a burgonyába tudjuk a villát szúrni.
  • Adjuk hozzá a spárgát a burgonyás fazékhoz, és főzzük tovább 5 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk hűlni 5 percig. Keverd hozzá a borsót, majd tedd át a levest egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a mustárt, a citromlevet és a citromhéjat, és keverjük krémesre. Adjuk hozzá a bazsalikomot, és keverjük össze. Ízlés szerint fűszerezzük.
  • A levest adagoljuk tálakba, és ízlés szerint szórjuk meg mentával és fenyőmaggal, olívaolajjal és néhány szál friss mentával. Ropogós kenyérrel tálaljuk.